Hoe oud is de neger?

Neger of zwarteDe woorden neger en negerin zijn pas sinds de 17de eeuw in gebruik. Voor die tijd sprak men over zwarten en zwartinnen.

Het woord neger komt van het Spaanse en Portugese woord negro. Pas als Nederlanders in slaven gaan handelen verschijnt het woord in onze taal.

Voor het eerst komt het woord voor in het jaarverslag over 1644 van de West-Indische Compagnie. Daarin worden negers genoemd als lading van een Portugees slavenschip dat op weg was naar Brazilie en dat door een Nederlands schip werd veroverd.

Woordenboek

In 2002 heeft een groep Surinamers (Stichting Eer en Herstel Betalingen van Slachtoffers van de Slavernij in Suriname) via de rechter geprobeerd het woord 'neger' uit het grote woordenboek van Van Dale te krijgen. Deze Surinamers zeiden dat het woord neger hen herinnert aan de koloniale onderdrukking en zodoende pijn veroorzaakt. De rechter zei dat het woordenboek alleen de betekenis van woorden weergeeft en neger betekent nu eenmaal zwart mens.

We zien wel dat het woord neger tegenwoordig nauwelijks meer wordt gebruikt. In Slavenhaler (en op deze website) komt je het enkele malen tegen. Dat is gedaan om de sfeer en het spraakgebruik van de tijd van de slavenhandel weer te geven.