Rob Ruggenberg, schrijver

Klik voor een interview met Rob Ruggenberg

StarRob Ruggenberg is gek op de zee

Foto © Piet den Blanken

Klik voor een interview met Rob RuggenbergRob Ruggenberg werd in 1946 geboren in Wassenaar, dicht bij zee, strand en duinen.
Hij is gestorven op 26 oktober 2019.

Als jongen (foto links) was hij  gek op de zee.

Daarom wilde hij al vroeg gaan varen. Toen hij 10 was probeerde hij met een roeiboot de Noordzee te bereiken (hij kwam niet verder dan Katwijk). Als 12-jarige liep hij van huis weg om zich in Rotterdam als verstekeling op een schip te verstoppen. De politie bracht hem weer thuis.

Vier jaar later kon hij niet langer wachten en ging hij bij de marine. Zijn ouders hoopten dat ze daar beter op hem konden letten dan bij de wilde vaart.

Rob voer op hele grote en op hele kleine marineschepen. De zware stormen en de hoge golven en wilde zeeën waarover je leest in Slavenhaler, heeft hij zelf meegemaakt.

Na zijn marine-tijd had hij nog niet genoeg van het reizen. Samen met een vriend liftte hij door Europa, ze woonden en werkten op een kibboets in Israël en trokken daarna door Afrika, waarbij ze veel avonturen beleefden.

Terug in Nederland werd hij leerling-journalist bij het Dordts Dagblad, dat kort daarop samenging met dagblad Trouw. Hij leerde er het vak, schreef er zijn eerste reportages en de zaterdagse jeugdrubriek deed hij er gewoon bij.

Droom

In 1974 verhuisde Rob naar Noord-Brabant, waar hij een baan kreeg als binnenland-redacteur bij de Brabant Pers, dat nieuws leverde aan grote regionale kranten als het Eindhovens Dagblad en het Brabants Dagblad. Hij is daar ook nog een tijd eindredacteur geweest en ten slotte werd hij reportage-redacteur, de droom van elke journalist.

Rob schreef vaak over de natuur, vooral over de zeeën en oceanen. Hij ging bijvoorbeeld met Greenpeace mee bij acties tegen de walvisjacht, en hij vloog naar verre gebieden waar kapotte olietankers grote milieurampen veroorzaakten, zoals in Alaska. Hij voer op zeilschepen die deelnamen aan internationale zeilraces (zelfs een keer op de Sedov, het grootste zeilschip ter wereld).

Hij kent het Caraïbische gebied (de Antillen) en Suriname en de landen daaromheen als zijn broekzak. Heel wat keren is hij met een uitgeholde boomstam-kano het diepe binnenland ingetrokken, soms samen met indianen of bosnegers. De beschrijving van het Braziliaanse regenwoud in Slavenhaler heeft hij niet verzonnen.

Hij schreef ook veel over geschiedenis. Samen met fotograaf Piet den Blanken zeilde hij met een tweemaster Columbus achterna naar Amerika, en landde op hetzelfde strand waar Columbus voet aan wal zette. Met dezelfde fotograaf maakte hij ook reportages over onbekende Nederlandse koloniën — en daarbij reisden zij de hele wereld rond.

Afrika

Bij een van die reizen kwam Rob in Ghana terecht, in West-Afrika, waar de toenmalige president (en straaljagerpiloot) Jerry Rawlings hem meenam in een klein vliegtuig. Dat was een adembenemende tocht: ze maakten duikvluchten, vlogen laag over de rivieren en ze landden midden in een woestijnachtig stuk land dat nu in Slavenhaler een rol speelt.

Terug op de grond bezocht hij de Ghanese kuststrook waar nog forten en kastelen staan uit de tijd dat ons land in slaven handelde. Hier kreeg hij het idee om later een jeugdroman over dit gebied te gaan schrijven. Voordat hij daaraan kon beginnen sprak hij eerst met wetenschappers en bestudeerde hij het leven aan boord van een driemaster.

Slavenhaler is zijn tweede jeugdroman. De eerste was Het verraad van Waterdunen. Het derde boek was Manhatan en het vierde IJsbarbaar (dit boek won de Prijs van de Jonge Jury 2013). Robs vijfde boek De boogschutter van Hirado verscheen in november 2013, zijn zesde boek Haaieneiland in oktober 2015. Al die boeken zijn gebaseerd op ware gebeurtenissen.

Gele scheidingslijn

vierkantjeLees ook het interview met Rob Ruggenberg over Slavenhaler.

vierkantjeMeer informatie over Rob vind je op zijn homepage, en op Wikipedia.

vierkantjeRob was ook lid van de Schrijvers van de Ronde Tafel , een genootschap van negentien auteurs die zich specialiseren in historische jeugdboeken.