Jury: "Zulke jeugdboeken zouden er meer moeten worden geschreven"

Slavenhaler: boeiend, ontroerend en meeslepend

Slavenhaler is bekroond met de Wentelprijs der Brabantse Letteren, voor het beste jeugdboek van de afgelopen twee jaar.

Juryvoorzitter Piet Calis reikte de prijs (waaraan een prijzengeld van € 2.500 is verbonden) uit aan schrijver Rob Ruggenberg. Dit gebeurde op zondag 15 maart 2009, tijdens een literaire dag in het Chassé Theater in Breda. Rob woont in Brabant, vandaar dat zijn boek meedong naar deze prijs.

Het Juryrapport:

In Slavenhaler van Rob Ruggenberg gaat een Vlissingse weesjongen in de zeventiende eeuw op zoek naar zijn Afrikaanse halfzusje. Nadat hij van zijn stervende vader heeft gehoord dat die bij een Afrikaanse dienstmeid een kind heeft verwekt van zijn leeftijd, monstert Tyn aan als scheepsjongen op een zeilschip. Hij wil het laatste familielid dat hij nog heeft opsporen. Het enige dat hij weet is dat Obaa ergens aan de Afrikaanse slavenkust woont.
Tijdens zijn reis leert hij niet alleen alles over het harde leven aan boord, maar ondervindt hij ook hoe onrechtvaardig slaven en ondergeschikten worden behandeld en dat hun levens nauwelijks in tel zijn. Hij beseft dat ook zijn vader een slavenhandelaar was, maar blijft toch van hem houden.
Ruggenberg laat het verhaal wisselend vertellen door Tyn en Obaa. Dat levert zowel pijnlijke en ontroerende als grappige momenten op. De schrijver heeft zich grondig verdiept in het leven aan boord van een zeilschip in de zeventiende eeuw, en in de handel en transport van slaven in en uit Afrika. Slavenhaler is niet alleen een spannend en goed geschreven jeugdboek, maar ook en vooral een boeiende ontwikkelingsroman over volwassen worden, vriendschap, moed, vrijheid en trouw.
 
Winnaar
 
De auteur van het winnende boek ontstijgt in het genomineerde werk het genre van het klassieke jongensboek met zijn prachtige karakterbeschrijvingen, zijn nuchtere kijk op goed en kwaad en de trefzekere manier waarop hij eigentijdse thema's als racisme en vreemdelingenhaat behandelt in de lijst van de zeventiende eeuw.
Daarmee ontstijgt hij ook de andere twee genomineerden en hun overigens prachtige boeken. De inzet van het winnende boek is hoog en de auteur slaagt met verve. Zulke jeugdboeken zouden er meer moeten worden geschreven.
Het is daarom dat de jury met groot genoegen de Wentelprijs der Brabantse Letteren 2009 toekent aan het avontuurlijke en meeslepende boek Slavenhaler van Rob Ruggenberg.

Gele stip De jury van de Prijzen der Brabantse Letteren 2009 bestond uit literatuurhistoricus en Vondelbiograaf Piet Calis (voorzitter), schrijver Stijn van der Loo en kunstredacteur Mieske van Eck van het Brabants Dagblad.