Werkstuk, spreekbeurt of presentatie

Klik hier om terug te keren naar het feiten overzicht

StarSchooltje in Brazilië, niet ver van Recife. Misschien zijn dit wel de
nakomelingen van Obaa en Tyn...

Foto: Piet den Blanken

Als je Slavenhaler gebruikt voor een werkstuk, een boekbespreking, een spreekbeurt of een presentatie op school, dan helpt deze pagina je een stukje op weg.

Omslag Slavenhaler, gemaakt door Martijn van der Linden Auteur
De schrijver van Slavenhaler is Rob Ruggenberg. Hij is van beroep dagblad-journalist.

Omslag
Martijn van der Linden maakte de omslag voor de eerste vier drukken van het boek pijltje een jongen die in het want van een slavenschip is geklommen. Hij kijkt naar een strand aan de Afrikaanse kust waar slaven bijeen worden gebracht. Op dat strand zijn ook grote kooien te zien waarin slaven worden opgesloten.

Slavenhaler, nieuwe omslagPijltje Vanaf de vijfde druk (verschenen in juni 2013) heeft Slavenhaler een nieuwe omslag.
Die is gemaakt omdat Nederland in 2013 herdacht dat het 150 jaar geleden de slavernij afschafte (dat was wel een beetje laat; andere landen deden dat veel eerder).
Het boek verschijnt ook als speciale uitgave in de serie Vroege Lijsters. Hiervoor is weer een andere omslag gemaakt.

Landkaart
De kaart in Slavenhaler is getekend door Peter-Paul Rauwerda. Hij heeft gebruik gemaakt van oude landkaarten, om de situatie in de zeventiende eeuw precies weer te geven.

Slavernij
Achtergronden over slavernij, slavenhandel, Afrika, Brazilië, de indianen en dergelijke, vind je via de pagina Is dit echt gebeurd?

Genre
Slavenhaler is een historische jeugdroman. Het verhaal speelt zich af in 1637 en 1638.

Plaatsen
Het boek begint in Afrika. Daarna wordt de tocht (de zogenaamde middenpassage) beschreven van een slavenschip over de Atlantische Oceaan naar de stad Recife in Noordoost-Brazilië, dat toen een kolonie was van Nederland. Het laatste deel van het boek speelt zich af in het Braziliaanse regenwoud als de hoofdpersonen vluchten naar de stad Palmares.

Het onderwerp
De twee hoofdpersonen, een jongen en een meisje, proberen te overleven in de harde, rauwe wereld van de volwassenen. Het meisje wordt tot slavin gemaakt, de jongen wordt een slavenhaler. Beiden komen in problemen. Elke uitweg lijkt afgesneden.

Het thema
Hoe kinderen grote moeilijkheden overwinnen. De hoofdpersonen kunnen alleen overleven dankzij hun moed en de vriendschappen die ze ontwikkelen.

Het verhaal
Lees het boek Smiley. Korte samenvattingen staan op de achterkant van het boek, en in de aankondiging van uitgeverij Querido.

De hoofdpersonen
Tyn: een Nederlandse weesjongen die in Afrika op zoek gaat naar zijn halfzusje.
Obaa: een halfbloed meisje in Afrika dat na veel avonturen als slavin wordt verkocht aan een Nederlandse slavenhandelaar.
Kofi: een oude zwarte jager die Obaa naar een tovenaarsdorp brengt en later ook tot slaaf wordt gemaakt.
Jonas: de zoon van een rijke Vlissingse reder die door een ongeluk aan boord zijn been kwijtraakt en wraak zweert.

Bijfiguren
Fried: een Duitse matroos die Tyn af en toe helpt.
Graaf Johan Maurits van Nassau: de gouverneur van Nederlands Brazilië, die het leger opdracht geeft om Tyn en Obaa te achtervolgen.

Karakters
Obaa is een dappere meid, die als verschoppeling is opgegroeid en gewend is om voor zichzelf op te komen. Kofi is eerst haar vijand, maar gedurende het verhaal komen de twee steeds dichter tot elkaar; aan het slot zijn het zelfs vrienden. Van Tyn wil ze eerst niets weten, hij is een blanke, een slavenhaler, maar als ze doorkrijgt dat hij het goed met haar meent, komt ze voor hem op. Tyn is een gewone jongen die door de omstandigheden steeds flinker wordt. Hij doet vreselijke dingen, maar hij is ook trouw, en hij is een doorzetter.

Bedoeling
De belangrijkste bedoeling van de auteur was een spannend en interessant boek te schrijven (en ook een beetje belangstelling voor geschiedenis te wekken).

Publicatie
De eerste druk van Slavenhaler kwam uit op 2 april 2007. Inmiddels zijn er talloze herdrukken. Het boek is ook digitaal verkrijgbaar als e-book. De uitgever is Querido, in Amsterdam.

Bekroningen
Slavenhaler werd gekozen tot Kerntitel voor de Jonge Jury 2008-2009. Dat betekent dat het werd gerekend tot de vijftien beste jeugdboeken die in 2007 zijn verschenen. (Robs andere boeken werden ook steeds gekozen tot Jonge Jury Kerntitel.)
In maart 2009 won Slavenhaler ook de Wentelprijs der Brabantse Letteren (voor het beste jeugdboek van de afgelopen twee jaar).

Foto's
Als je foto's nodig hebt van het boek of van de schrijver, kijk dan eens op deze media-pagina. Deze foto's zijn in hoge resolutie en geschikt om af te drukken of te printen. Lees ook de opmerking hieronder over het copyright.

Jouw werkstuk en het ©opyright
Op deze website staan foto's van Piet den Blanken die beschermd worden door copyright. Die kun je dus niet zomaar gebruiken. Maar Piet zegt dat leerlingen en studenten zijn foto's gratis mogen gebruiken in hun boekbesprekingen, werkstukken en spreekbeurten.

Mailtje sturen naar Rob Ruggenberg

 

Rob Ruggenberg,
de schrijver van het boek (foto rechts).


Gele scheidingslijn

Meer informatie

Gele stip Meer informatie over de Nederlandse slavenhandel en over de Nederlanders in Afrika en Brazilië vind je via de pagina Is dit echt gebeurd?  Gele stip Je kunt hier ook recensies en andere artikelen lezen die in kranten en tijdschriften hebben gestaan  Gele stip Meer informatie over de schrijver van het boek en over de tekenaar van de omslag krijg je via het menu aan de linkerkant  Gele stip Bij het schrijven van Slavenhaler en bij het maken van deze website heeft de schrijver gebruik gemaakt van deze bronnen.

Gele scheidingslijn