Arme kinderen in een rijk Suikerland
Arme kinderen in Recife, Noordoost-Brazilië (Suikerland)
Net als in de tijd van Tyn en Obaa zijn in Brazilië de rijke land-eigenaren de baas. Wat dat betreft is niets veranderd. Heel veel kinderen groeien op in armoede.
Suikerland, zo noemden de Nederlanders de streek rond de stad Recife, in Noordoost-Brazilië. Dit is het gebied dat de Nederlanders van 1630 tot 1654 in bezit hadden, en waar Tyn en Obaa terechtkwamen.
In die tijd vond je hier meer suikerplantages dan waar ook ter wereld. Het is vruchtbare grond en de plantage-eigenaren werden steenrijk, dankzij de zwarte slaven die het zware werk deden.
Wat deden die rijke mensen met hun geld?
Ze kochten nóg meer grond en nóg meer en nóg meer. Zo werden ze echte grootgrondbezitters — en vaak deden ze niets met die grond. Dat is nog steeds zo. Duizenden hectaren goede landbouwgrond liggen ongebruikt, terwijl de steden uitpuilen van mensen zonder middelen van bestaan.
Kinderen
Die armen zijn vaak de kinderen van de kinderen van de slaven. Indianen, negers, mulatten en mestiezen. Mensen zonder bezit, zonder land.
Soms ontvluchten ze de sloppenwijken van de stad en zoeken ze stukken land waar de eigenaar niets mee doet.
Ze maken de grond vruchtbaar, planten bomen en gewassen en ze bouwen er huizen.
Al snel volgen dan gezondheidszorg en onderwijs. Kinderen krijgen les, en ze hebben weer toekomst.
Duizenden Brazilianen zijn op deze manier een nieuw bestaan begonnen.
In hun recht
Als de landloze boeren kunnen aantonen dat de grond vóór hun komst niet gebruikt werd, staan ze volgens de Braziliaanse wet in hun recht. De eigenaar krijgt dan een vergoeding.
Maar recht en werkelijkheid zijn niet altijd hetzelfde. Soms worden deze arme boeren op geheimzinnige wijze vermoord. Er zijn bewijzen dat de militaire politie daar aan meedoet.
Elk jaar op 22 april herdenkt Brazilië dat het land in 1500 werd "ontdekt" door de Portugees Pedro Cabral. De landloze boeren hebben die dag — "het begin van vijf eeuwen uitbuiting van indianen, negerslaven en landlozen" — uitgeroepen tot actiedag.
Meer weten?
Wil je meer weten? Bestudeer zelf de bron, waar schrijver Rob Ruggenberg voor dit onderwerp gebruik van heeft gemaakt.
|