Wat voor muziek speelden ze in de tijd van Tyn en Obaa?
Het plaatje rechts werd gemaakt in West-Afrika in 1660. We zien een toeter, gemaakt van een hoorn, een grote trommel en een soort xylofoon
In Afrika gingen muziek en geloof toen hand-in-hand. Alle muziek had iets met geesten of goden te maken. In Brazilië zal het niet anders zijn geweest.
Trommels waren het belangrijkst. Ze werden (en worden nog steeds!) gebruikt bij alle soorten zang en dans en bij het bidden. Luister hier naar echte Afrikaanse trommelmuziek:
Als je op dit spelertje
klikt, dan hoor je nog meer Afrikaanse muziek, zoals die ook heeft geklonken in de tijd dat Slavenhaler speelt.
In je hoofd
Toen de negers als slaven naar de overkant van de oceaan werden gebracht, namen ze hun eigen muziek mee. Die muziek zat in hun hoofd, die hoefde echt niet in notenschrift op papier te staan (en MP3-spelers hadden ze nog niet).
In die verre landen maakten de slaven muziek zoals thuis. Als je nu naar hedendaagse Zuid-Amerikaanse muziek luistert, hoor je daar nog altijd veel Afrikaanse klanken in.
De samba bijvoorbeeld is echte opwindende Zuid-Amerikaanse dansmuziek (denken veel mensen), maar de samba
komt echt uit West-Afrika. Daar betekent het woord samba een soort kringdans waarbij de navels van de dansers elkaar soms raken. Nou, dat gebeurt in Brazilië ook hoor. Kijk maar eens naar de foto's hiernaast...!
Kuomboka
Ook in Nederland vind je die mooie mix van Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse muziek. Je hoeft heus niet zwart of bruin te zijn om van deze muziek te houden. Al meer dan twintig jaar steunt de stichting Kuomboka in Delft het maken van dit soort muziek.
De muzikanten vormden bands met namen als Kuomboka, Les Kingo Star en Mbungo Express, en werken samen met de Zambiaanse zangeres Alice Wamulume.
Als je hier op klikt kun je luisteren naar enkele nummers die ze gemaakt hebben.
Je eigen orkest
Nu nog iets grappigs. Wil je zelf Braziliaanse muziek maken? Je hoeft er alleen maar voor te kunnen klikken: je eigen Braziliaanse orkest
Veel plezier!
Meer weten?
Wil je meer weten? Bestudeer zelf de bronnen waar schrijver Rob Ruggenberg voor dit onderwerp gebruik van heeft gemaakt.